Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Groen licht voor piloottest drinkwaterproductie Put van Mol Rauw

De Vlaamse overheid verleent – na onder andere een positief advies van het gemeentebestuur – een omgevingsvergunning voor een tijdelijke pilootinstallatie voor waterbehandeling langs de Blauwe Keidreef.

De pilootinstallatie kadert in het project Vlaanderen WaterProof en zuivert onder supervisie van VITO en Pidpa gedurende één jaar lang het water uit de Put van Rauw. Na deze testperiode weten we of de Put van Rauw in de toekomst mogelijk een ruwwaterbron kan worden voor drinkwaterbedrijf Pidpa.   

Waarom deze pilootproef

Een aanzienlijk volume water stroomt continu uit de Put van Rauw via de kanaalplas naar het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Voorlopige waterkwaliteitsanalyses tonen aan dat het water van de Put van Rauw in onze gemeente van goede kwaliteit is. In de toekomst is dit water een mogelijke ruwwaterbron voor drinkwaterbedrijf Pidpa. 

VITO en Pidpa zullen samen met de andere projectpartners bestuderen of dit water in aanmerking komt als bron voor de productie van drinkwater. Om inzicht te krijgen in de haalbaarheid en de noodzakelijke waterzuiveringsstappen plannen ze een pilootopstelling.

Concreet komt er een zuiveringscontainer aan de groeve Blauwe Kei. Via een ondergrondse leiding wordt water van de plas Rauw Noord (palend aan de Put van Rauw) naar de pilootzuiveringsinstallatie gepompt.

Daar voert men gedurende een jaar testen uit met het oog op drinkwaterproductie. Bij gunstige resultaten overweegt Pidpa in een volgende fase het water van Rauw op grotere schaal in te zetten voor drinkwaterproductie.

Geen impact voor het natuurgebied

De vereiste milieuvergunningsaanvraag voor het boren van een ondergrondse leiding en het plaatsen van de zuiveringscontainer werd door de Vlaamse overheid afgeleverd. Om het natuurgebied van de Put van Rauw en omgeving te sparen, werd ervoor gekozen om de zuiveringscontainer verderop achter het talud van de actieve zandgroeve Blauwe Kei te plaatsen.

Daardoor zal er aan de Put van Rauw of Het Kristallijn weinig tot niets te merken zijn van deze tijdelijke activiteit.

In de loop van deze maand (december 2023) starten de voorbereidingswerken. Daarvoor wordt een onderboring van de Blauwe Keidreef uitgevoerd om het water van Rauw Noord naar de groeve Blauwe Kei te brengen. In januari 2024 is de opstart van de proefwaterzuivering voorzien.

Vlaanderen WaterProof

De plannen voor de Put van Rauw passen in het project ‘Vlaanderen WaterProof’. Dat is één van de grote trajecten van het Vlaamse Blue Deal-programma dat de strijd aanbindt tegen waterschaarste en droogte. Om de waterzekerheid in de Antwerpse Kempen tijdens periodes van langdurige droogte te verbeteren, wil Vlaanderen via slimme waterbuffering ‘waterwinst’ realiseren in de zandwinningsputten Rauw en Donk (gemeente Dessel). Deze plassen noemen we de KlimaatPlassen.

Belang van waterbuffering

Als het vandaag regent in Vlaanderen, dan stroomt een groot deel van het water onmiddellijk via grachten of riolering naar onze waterlopen en verdwijnt het vervolgens snel richting zee. Dat komt door de hoge verhardingsgraad in Vlaanderen en omdat onze waterhuishouding sterk is afgestemd op het vermijden van wateroverlast en overstromingen.

Klimaatverandering zorgt alsmaar vaker voor langere perioden van droogte, afgewisseld met hevige regenbuien. De beperkte aanvulling van het grondwater – mede door de focus op het snel afvoeren van het water – in combinatie met de grote vraag naar grondwater in periodes van droogte verhoogt de druk op ons grondwatersysteem. Daarom is het noodzakelijk te zoeken naar alternatieve waterbronnen en buffers, ook in de regio Mol-Dessel. 

www.vlaanderenwaterproof.be

 

Blauwe Keidreef, Mol, België

Deel dit artikel